De Satellietinstallatie
Een satellietinstallatie kan in de volgende drie onderdelen opgesplitst worden: de schotel, de LNB en de receiver.
  De schotel vangt de signalen op en bundelt ze op de LNB.
  De LNB ontvangt de signalen en stuurt ze via de coax kabel naar de receiver.
  De receiver maakt van de antennesignalen een beeldsignaal en geeft dit weer op de televisie.
De LNB
De LNB vervult in deze keten een belangrijke rol: des te gevoeliger de LNB is, des te beter de ontvangst zal zijn. In een mobiele set is het dan ook van groot belang een zo goed mogelijke LNB te monteren. De kwaliteit van de LNB wordt aangegeven met een getal (dB). Hoe lager dit dB-getal hoe beter de LNB.
De LNB wordt in de volksmond vaak voor “kop” uitgescholden

 

De Schotel

De handmatige schotelantenne

Een handmatige schotelantenne moet met de hand uitgericht worden op de satelliet. Dit richten dient uiterst nauwkeurig te gebeuren. Naast een kompas, kunt u dan ook het best gebruik maken van een Satfinder. Dit handige apparaatje geeft een fluittoon als u in de buurt van de satelliet komt. De fluittoon wordt hoger naarmate de antenne beter gericht is.

De UFO antenne kan via de mast van binnen uit de camper gekanteld en gericht worden

De meeste handmatige schotelantennes worden op een statief naast de camper geplaatst. Het uitrichten van een dergelijke schotel op statief is echter niet gemakkelijk!!! Vele huwlijken hebben het moeten ontgelden. Eén van de echtgenoten moet namelijk buiten de schotel uitrichten terwijl de ander binnen  kijkt of “goede tijden slechte tijden” al op het scherm te zien is. Vaak is dan ook de gefrustreerde uitroep te horen: NEEEHEEE IK ZEG TOCH JE HEBT NOG GEEN BEELD!!!
Als het in uw camper niet mogelijk is de Ufomast te plaatsen maak dan gebruik van bijvoorbeeld de MaxView Twister. Deze handmatige antenne wordt bediend via een ring aan het plafond
Toch blijft het zo dat u voor het uitrichten van een handmatige schotel wel enig geduld en ervaring nodig hebt. Vindt u het uitrichten van een handmatige schotel te omslachtig, kies dan voor een automatische schotelantenne.
De automatische schotelantenne
Een automatische schotelantenne richt zichzelf op de satelliet doormiddel van één druk op de knop. Dit scheelt een hoop tijd en zoekwerk (en mogelijk ergernis).

Bij veel oudere automatische schotelantennes bent u gebonden aan een receiver die bij het systeem hoort, omdat hierin ook de besturing is verwerkt. Deze receivers zijn veelal niet geschikt voor de ontvangst van de Nederlandse zenders.

Let hier dus goed op als u zelf een camper met een reeds opgebouwde satellietantenne uit het buitenland importeert!!

Achter de Oyster Vision, een van de bekendste automatische schotel- antennes, kunt u elke willekeurige receiver gebruiken
De analoge receiver:
Enige jaren geleden waren alle satellietsignalen analoog. Tegenwoordig worden echter alle signalen digitaal verzonden. Uw oude (analoge) receiver kunt u dan ook niet gebruiken voor de ontvangst van de Nederlandse zenders.
Let op: De verzending van analoge signalen zal binnen enkele jaren beëindigd worden. En veel mensen met een oudere satellietinstallatie gebruiken nog een analoge receiver voor het uitrichten. Op het moment dat de analoge verzending daadwerkelijk gestopt wordt zullen deze systemen niet langer functioneren. Het is dan ook belangrijk dat u voor die tijd overschakelt naar een digitaal systeem.
De digitale receiver:
Door nieuwe digitale technieken toe te passen kunnen de uitgezonden signalen veel gecomprimeerd worden. Eén transponder (zender in de satelliet) kan hierdoor tot wel tien programma's tegelijkertijd versturen.
Veel digitale receivers zijn voorzien van een ingebouwde kaartlezer. Tezamen met de smartcard bepaalt deze voor welk land de receiver "geschikt" is.
Let er dus op dat, op een module van een niet in Nederland gekochte receiver geen Nederlandse rechten zitten. U loopt dus het risico dat u (na een upgrade van de software) ineens geen Nederlandse zenders meer kunt ontvangen, ongeacht of u over een officiële Nederlandse smartcard beschikt!
De compacte Hornet receiver met ingebouwde kaartlezer.