1. Voorschriften 12 en 220 volt
1.1 12 V en 230 Volt kabels mogen nooit samen in een kabeldoos komen, of in een kabelgoot gemonteerd zijn, i.v.m. overslag.
1.2 Kabels door metaal moeten altijd afgeschermd worden door een doorvoer rubber.
1.3 Er mogen geen stroomkabels door de gaskast lopen
1.4 Gebruik de officiële kleuren van de kabels.
12V-Installation - Klick öffnet Großansicht
2. 12V-Installatie

2.1
Kies een kabeldoorsnede die groot genoeg is Het is beter om een doorsnede te kiezen die groter is. Voor de koelkast, raden wij 4 mm2, voor het aansluiten van de tweede batterij 6 mm2.
Opmerking: De massakabel moet dezelfde
of een grotere
doorsnede hebben!2.2 Monteer voor elke verbruiker een zekering. Om de sterkte van een zekering te weten moet men het vermogen (Watt, W) delen door de spanning.
Voorbeeld: Koelkast 55 W:12 V = 4,6 A. Hier is een zekering nodig van 5 A, beter is 8 A.
Let op: Bij compressor koelkasten is meestal 8 A nodig, dit staat aangegeven in de beschrijving.

2.3 Het vermogen van de huishoudaccu 60 ampère zijn, gaat u er ook me op wintersport is 80 ampère aan te raden.


Trennrelais - für größere Ansicht klicken
2.4 Scheidingsrelais: Als u een tweede accu hebt, moet je een relais hebben die in staat is de auto accu te scheiden van de tweede accu. Anders kan gebeuren dat je na een paar dagen in beide batterijen geen stroom meer Hebt. Meer info over het relais hier.
 
 


2.5 Een zonnepaneel maakt uit licht 0 tot 20 volt gelijkstroom. Hoeveel precies hangt af van de hoeveelheid zonlicht die op het paneel valt. Een groot paneel vangt meer licht dan een klein paneel, om maar eens een open deur in te trappen. Daarnaast heeft het aantal cellen in het paneel invloed op de hoeveelheid stroom die wordt opgewekt. Voor de kenners: de spanning wordt uitgedrukt in Wp’s (Watt/piek)

2.6
Verdraai niet de plus en de min van de 12 volt apparaten, ze kunnen defect gaan.

230V-Installation - für größere Ansicht klicken
3. 230V-Installatie

3.1 In de kampeerauto moet alle bedrading (230 V) naar elk aftakpunt 3 aderig zijn gebruik dik en soepel 3 aderig snoer met een zachte koperen kern (stug draad met een harde kers kan door trilling breken).

3.2 Vereist is een rubberen kabel 3 x 1,5 mm2 H07RNF in verband met een dubbele zekering is 10 A. Gebruik een kabel doorsnede van 3 x 2,5 mm2. Wij raden deze aan, omdat niet alle campings goed beveiligd zijn. 2-adrige kabels zijn verboden.

3.3 Een aardlekschakelaar is een extra beveiliging van de installatie. Er kunnen fouten optreden waarbij de installatieautomaat (nog) niet uitschakelt. Vaak heeft dit te maken met oude apparaten. Er kan gevaar ontstaan als de aarding van zo'n apparaat niet in orde is. Het apparaat kan dan onder stroom komen te staan zonder dat dit leidt tot uitschakeling van de installatieautomaat. In dat geval biedt de aardlekschakelaar extra veiligheid. Al bij een kleine lekstroom schakelt de aardlekschakelaar uit. Zo staat er geen spanning meer op het apparaat en kan je het zonder gevaar aanraken.

3.4 De kabellengte naar de aardlek dient onder de 2 meter te zijn, is deze meer moet je deze overbruggen met een kabel 3 x 2,5 mm2. Zorg voor een goede aarde van 4 mm2, kleur groen/ geel. Zorg voor een goede verbinding met de carrosserie!.

3.5 In het bereik van opbergkasten en dergelijke moet u de kabel beschermen door middel van een kabelkanaal.

3.6 De 230 V-leidingen moeten worden verdeeld in een aansluitdoos of aftakdoos. De draden moeten met een kabelschoen verbonden worden of solderen, draaien is niet toegestaan. 

3.7 In de natte ruimte nooit 220 volt gebruiken.