Met de ontwikkeling van de opvolger van de LT 1, komt er een einde aan een zelfstandige periode van Volkswagen als ontwikkelaar en producent van zware bestelwagens. De kosten voor het ontwikkelen dwingen Volkswagen om een partner te zoeken, die wordt gevonden in Mercedes.
Door deze samenwerking brengen beide bedrijven een nieuw model uit, voor Volkswagen betekent dit de komst van de LT 2, de MB Sprinter vormt voor Mercedes het product van de samenwerkingsrelatie. De kosten die de ontwikkelingen met zich mee brengen dwingen de partners, ondanks de samenwerking, evengoed tot nog een aantal beperkingen en gaat de samenwerking dieper dan men op het eerste gezicht zou denken. De opvallendste verschillen zijn de duidelijk herkenbare frontpartij en het cabine interieur, hier houden de echt grote verschillen op, onder de huid zijn er slechts kleine verschillen te vinden. Zo krijgen bijvoorbeeld alle enkellucht modellen de assen van Mercedes en de dubbellucht modellen de assen van Volkswagen. Een andere beperking vertaalt zich in het aantal gewichtsklassen dat op de markt gebracht wordt. Waren dit er voor de LT 1 nog 7 verschillende voor de LT 2 wordt dit beperkt tot slechts 3 klassen.
Dat ook deze Volkswagen LT een gewilde kampeerauto is, is bekend. Met name de TDI motor is zeer geschikt voor de kampeerauto. De motoren van Volkswagen worden alom geroemd om hun lage verbruik en indrukwekkende prestaties, leverbaar van 61 tot 116 KW

Bron: Wikipedia