Volkswagen brengt de derde generatie van zijn "Leicht Transporter" (LT) bestelwagen op de markt. De naam LT wordt niet meer gebruikt want vanaf nu luistert de grote bestelwagen van Volkswagen naar de naam "Crafter". De nieuwkomer wordt gelanceerd met een evenwichtig motorenaanbod, een uitgebreide veiligheidsuitrusting ... en een uiterlijk dat er - en we drukken ons voorzichtig uit - "origineel" uitziet.
Electronica speelt een cruciale rol bij de sturing van moderne dieselmotoren. Daardoor kan men met een vaste basisconfiguratie heel wat vermogens aanbieden. Zo bestaan er van de 2,5 l TDI-motor met 5 cilinders in de Crafter verscheidene versies: 88 pk, 109 pk, 136 pk en 163 pk. Volkswagen noemt de onderstel-ophangingcombinatie in deze klasse (meer dan 3,0 T Hoogst Toegelaten Gewicht) "baanbrekend". Het ruim bemeten remsysteem staat ongeacht het laadniveau garant voor de veiligheid. De geoptimaliseerde wielophanging zou de bochenstabiliteit moeten verhogen. Een mooie toegift: alle modellen zijn standaard uitgerust met ESP (Electronic Stability Program en ABS. De passieve veiligheidsuitrusting tot een standaard frontale airbag, voor alle andere plofkussens moet je extra betalen. 
Ook de in de diepte verstelbare stuurkolom staat op de optielijst.
Met 3 wielbasissen, 4 laadlengten en 3 dakhoogten biedt de Crafter nog meer combinatiemogelijkheden dan zijn voorganger de LT. Het maximale laadvolume van de Crafter kan zo oplopen tot 17 m. Hij kan tot ongeveer 2.670 kg vervoeren in zijn bestelwagenuitvoeringen van 5 t.
De toegang tot de laadruimte werd ook verbeterd. In de versies met middellange en lange wielbasis kunnen bijvoorbeeld europaletten probleemloos geladen worden door de opening van de schuifdeur van 1,3 m breed en 1,8 m hoog (met verhoogd dak en extra verhoogd dak). Binnenin kunnen zelfs twee paletten naast elkaar geplaatst worden. Als optie wordt een geļntegreerd ladingsbevestigingssysteem aangeboden.
Na de marktintroductie van deze nieuwe lichte bestelwagen zal Volkswagen Commercial Vehicles over een jong productgamma beschikken. Het modellenoffensief dat nu net 3 jaar geleden begon met de lancering van de nieuwe Transporter, zich daarna in 2004 voortzette met de Caddy, wordt nu afgerond met de nieuwe Crafter.